Yangın Algılama ve Uyarı Sistemleri İncelemesi
Otomatik yangın algılama sistemleri, oluşması muhtemel yangınların önceden algılanarak uyarı yapılmasını sağlamak adına kullanılmaktadır. Yangını anında algılayarak gerekli uyarıları anlık olarak yapabilen bu sistemler, yangın tehlikesi bulunan tüm alanlarda kullanılarak yangınların felakete dönüşmesini engelleyici görevini üstlenirler.Kamu binaları, İşletmeler, Üretim tesisleri, Ev ve hastaneler, Okullar vb. gibi yerlerde yangın alarm ve algılama sistemleri kullanılmaktadır. Kullanılacağı alanın özelliklerine ve ihtiyaçlara göre tercih edilerek kurulan yangın algılama sistemlerinin tasarımında, Alev ve gaz dedektörleri, Duman dedektörleri, Yangın dedektörleri, Yangın panelleri, sirenler, Isı algılama dedektörleri, Konvansiyonel ısı dedektörü, Adresli sitemler, Karbon monoksit sistemler Kullanıma bağlı özelliklere uygun olarak tasarlanan özel ekipmanlar yer almaktadır.
Otomatik yangın algılama sistemleri tasarımlarında kullanılan cihazların kendi iç yapıları gereği bakıma gereksinim duyması, sistemin süreklilik arz eden bir şekilde bakım ve kontrolünü gerekli kılmaktadır. Yangın algılama sistemlerinde kullanılan duyarlı cihazlar zaman içerisinde çevresel ve iklimsel koşullar sebebiyle sorunlar oluşabilmektedir. Bu sebeple yangın algılama sistemleri kirlenme, toz, nem gibi performansı etkileyen unsurların vereceği zararlara karşı tedbir amaçlı olarak bakıma alınmaktadır.
Yapılan bakımlar ve kontroller, belirli periyodik zamanlamalara bağlı kalınmak suretiyle test ve onarım şeklinde yapılmaktadır. Sistemin işleyişi, performansı incelenmekte, gerekli bakım çalışmalarıyla cihazların kullanım özelliklerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmesi sağlanmaktadır.
Bakım ve kontrol çalışmaları aynı zamanda BYKHY’ da “ Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik” yer alan TS CEN/54-14 (Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri bölüm 14) yer alan hükümler uyarınca zorunlu kılınan bir işlemdir.
Otomatik yangın algılama sistemleri periyodik olarak bakım ve onarıma tabi tutuldukları takdirde yüksek performanslarını koruyarak olası yangınlarla ilgili uyarma görevlerini eksiksiz olarak yerine getirebilmektedir. Düzenli ve sistematik bir şekilde yapılan periyodik bakımlar arıza ihtimalini ortadan kaldırırken, cihazların kullanım ömürlerini de bir hayli uzatmaktadır. Periyodik bakımlardan elde edilmek istenen sonuç, cihazlarda oluşabilecek arızaların önceden tespiti ve bu sayede olası yangınların vereceği zararlardan minimum zararla kurtulmaktır.
Yapılan periyodik bakımlarda değişiklik gerektiren parçalar veya cihazlar yenilenir, mimari yapıda oluşan muhtemel değişikliklere uyarlamalar yapılarak yapıya uygunlukları test edilir.
Müşteri periyodik kontroller öncesi yapılması gereken hazırlıklar ile ilgili olarak Kuzey Kontrol Teknik Personeli tarafından önceden bilgilendirilir.
Kuzey Kontrol; uzman kadrosu, teknik imkanları, onaylanmış ekipmanları ve kaliteli hizmet anlayışı ile Yangın Algılama ve Uyarı Sistemleri konusunda yetkili olarak hizmet verebilen bir kuruluştur.